MotoGP – Sepang 2019

Predzadnja utrka ovogodišnjeg prvenstva vozila se na malezijskom Sepangu. Zanimljivo je krenulo od početka a na kvalifikacijama su prva tri mjesta osvojile Yamahe, Quartararo, Vinales i Morbidelli, pri čemu je Quartararo skinuo rekord staze a Marquez nezgodno pao tako da je u konačnici osvojio tek 11. startno mjesto. Povratnik Zarco startao je s devete pozicije.

Izvrstan start za Millera koji je poveo dok su Quartararo i Morbidelli pali oko sedam pozicija u prvom krugu. Marquez je prvi krug završio na trećem mjestu iza Vinalesa i Millera. Iza njih bili su Dovizioso, Rossi, Morbidelli, Rins…

Vinales je nakon drugog kruga imao prednost od oko 0.7 sekundi ispred Millera kojeg je napadao Marquez. Već u trećem krugu Marquez je bio na drugom mjestu a u istom krugu Millera su još prošli Dovizioso i na kratko Rossi jer je razlika u brzini na ravnim dijelovima staze bila debelo na Millerovoj strani. Međutim nakon nekoliko krugova Rossi je ipak uspio proći u zavoju br. 9, najsporijem zavoju na stazi. Nakon Rossija probao je i Rins pri čemu je došlo do kontakta te je Rinsu otpalo aerodinamično krilo.

Vinales je održavao prednost ok oko 1,4 sekunde pred Marquezom. Nešto veća razlika bila je do trećeg Dovija kojeg je Rossi vrlo brzo dostigao, pa i prestigao, no ponovno se pojavio problem Ducatijeve brzine na ravnom te je za zadržavanje pozicije trebalo ipak nešto više.

Ulaskom u zadnjih pet krugova nije bilo bitnijih promjena u poretku, Vinales se već odvojio na preko 2,5 sekundi čime je pitanje pobjednika bilo riješeno a Marquez se morao zadovoljiti drugim mjestom. Rossi je i dalje pokušavao doći do podija ali mu se u toj borbi sa Doviziozom polako približio Rins. Šesto i sedmo mjesto držali su Morbidelli i Quartararo dok su se za osmo borili Miller i Zarco. Nažalost Zarco je u toj borbi tri kruga prije kraja pao odnosno srušio ga je Mir. U isto vrijeme se Quartararo prekočio u prvom zavoju i time izgubio mogućnost daljnje borbe s Morbidellijem.

Rossijeve gume platile su danak dugotrajnih pokušaja napada tako da se u zadnjem krugu morao braniti od Rinsa ali svejedno nije odustajao niti od napada na podij. Premda nije uspio, ovo mu je bila jedna od boljih utrka sezone. Vinales je pobjedio s prednošću od gotovo tri sekunde.

Slijedi još posljednja utrka sezone u Valenciji za dva tjedna. Iako nije opterećena rezultatom, osim po pitanju proizvođača, ne sumnjamo da će prestižna utrka u Španjolskoj biti zanimljiva.

Prethodni članakYamaha NMAX 155
Sljedeći članakYamaha novosti za 2020.