MotoGP – VN Emilia Romagna 2020

Naslov nije uobičajen pa napominjemo odmah da se radi o drugoj MotoGP utrci za redom koja se vozila u Misanu. :) Interesantan rasplet prošlog vikenda dao je naslutiti da bi i ovaj vikend moglo biti iznenađenja. Krenimo od Q1 u kojima su Miller i Dovizioso izborili ulazak u Q2 premda je tvornički Ducati imao dosta problema. Pole je ponovno osvojio Vinales dok se do drugog mjesta probio Miller a trećeg Quartararo. Zanimljivo je da je čak šest vozača odvozilo brže vrijeme od prošlotjednog Vinalesovog Pole positiona.

MIller je standardno izvrsno startao ali ga je nakon dva zavoja prošao VInales i odmah odmaknuo na preko sekunde. U prva dva kruga pali su A. Espargaro, Morbidelli kao Espargarova kolateralna žrtva , Rossi te Binder koji je tada najviše napredovao i došao do drugog mjesta. Svi su nastavili utrku iako je kraj utrke dočekao samo Morbidelli.

Vinalesovu prednost prvi je smanjivao Bagnaia, slijedili su P. Espargaro i Quartararo pa zatim Miller, Petrucci, Mir… Bagnaia je nakon 5 krugova prošao u vodstvo. S nemalim razmakom od oko pola sekunde između vozača, grupa od ta prva četiri vozača već tada se odvojila od ostatka grida. Nešto kasnije odustao je Miller, zbog tehničkog kvara se vratio u box.

U srednjem odnosno najvećem dijelu utrke nije bilo direktnih srazova, formirana kolona zadržavala je poredak uz međusobnu razliku koja je u većini slučajeva postajala sve veća. Prvu akciju pokazao je Quartarao napadom na Espargara za treće mjesto u 20. krugu. Nažalost, Bagnaia je s preko sekunde i pol prednosti na prvom mjestu pao nakon što mu je proklizao prednji kotač. Time je Vinalesu ostavio potpuno otvorena vrata za novu pobjedu jer je imao gotovo pet sekundi prednosti ispred Espargara.

Borba između Espargara i Quartarara niti ulaskom u zadnjih pet krugova nije donijela promjene osim što im se skroz približio Mir na Suzukiju. Na isti način kao što je prolazio ostale vozače, tako je Mir prošao Quartarara a skoro i Espargara. Prolazak Mira na drugo mjesto iskoristio je i Quartararo koji je također prošao Espargara. Međutim, Quartararo je dobio long lap penalty. Kaznu nije mogao odraditi fizički u zadnjem krugu pa su mu obračunate tri sekunde na postignuto vrijeme.

Ponovno je velika gužva u ukupnom poretku gdje su prva četiri vozača unutar pet bodova. Nastavak prvenstva slijedi već za tjedan dana u Barceloni.

Prethodni članakWSBK – Barcelona 2020
Sljedeći članakYamaha TMAX 560