Otvara se novo, povijesno poglavlje za Ducati: crveni iz Borgo Panigalea ulaze u motocross

Deveterostruki svjetski prvak u MX-u Antonio Cairoli pridružit će se Ducatiju kao testni vozač  za novi trkaći program

Borgo Panigale, Bologna, 24. listopada 2023. – Proizvođač iz Bologne je dvije godine radio na prototipu koji će debitirati sljedeće sezone u talijanskom Motocross prvenstvu, s ciljem provjere tehničkih rješenja dizajniranih na stazi za ovaj motocikl. Ova strategija potvrđuje pristup koji oduvijek karakterizira Ducati u razvoju  svojih najsportskijih modela. Razvoj kreće od trkaćeg natjecanja i zatim se tamo stečena iskustva i znanja primjenjuju na  serijskim proizvodima koje karakteriziraju iznimne performanse na zadovoljstvo svih entuzijasta.

Riječ je o višegodišnjem projektu u sklopu kojeg će se razviti kompletan asortiman off road agregata i motocikala. Modeli će postupno postati dio obitelji terenskih motocikala marke Ducati, počevši od motokrosa.

Tvrtka iz Bologne potpisala je ugovor s deveterostrukim svjetskim motokros prvakom  Antoniom Cairolijem (kao testnim vozačem visokih performansi za ovaj novi projekt) koji će, zahvaljujući svom talentu, brzini i iskustvu, dati važan doprinos razvoju novog motocikla.

Claudio Domenicali, izvršni direktor Ducati Motor Holdinga: ”Ponosan sam što mogu najaviti Ducatijev ulazak u motokros. Potpuno novi svijet za Ducati u koji želimo unijeti naš talent i znanje u dizajniranju laganih motocikala s izvrsnim komponentama i visokim performansama, a – iznad svega – koji mogu oduševiti sve više motociklista. Baš kao što vjerujemo da je staza najbolji laboratorij za razvoj i testiranje motocikala koji će potom biti dostupni kupcima i entuzijastima. Zbog toga smo odlučili surađivati ​​s neprikosnovenim prvakom poput Tonyja Cairolija koji će, zajedno sa strašću i predanošću mnogih od nas ovdje u Borgo Panigale, pridonijeti tome da Ducati u off-roadu bude sposoban ponuditi proizvode vrlo visokih performansi svojim strastvenim kupcima kao što smo to već dokazali na asfaltu. Projekt je moguć zahvaljujući izvrsnim rezultatima tvrtke posljednjih godina i potvrđuje našu želju da proširimo svoju prisutnost u nove svijetove, razgovaramo s novim motociklistima i proširimo Ducati zajednicu.”

Antonio Cairoli je dodao: “Izuzetno sam sretan što sam postao dio svijeta Ducati, koji je oduvijek bio simbol talijanskog duha i što sam započeo ovu novu uzbudljivu avanturu, u potpuno talijanskom projektu. Mogućnost davanja doprinosa razvoju Borgo Panigale motokros motocikla je ostvarenje sna i izvor velikog ponosa za mene.”

Ducati je potpisao i višegodišnji ugovor s Maddii Racingom, jednim od najiskusnijih timova u motokros paddocku, koji će biti referentna struktura za aktivnosti u MX utrka i sudjelovat će u talijanskom motokros prvenstvu 2024. s Alessandrom Lupinom, osmerostrukim prvakom Italije i pobjednikom MXoN-a 2021.  s koji je potpisan i ugovor kao trkačem i kao test vozačem.

Fokus Ducatijevog off-road projekta je kombinacija potrage za lakoćom dovedena do krajnosti korištenjem vrhunskih komponenti i agregata koje karakterizira vrlo široka krivulja isporuke snage. To je  postignuto korištenjem Desmodromic sustava, koji se koristi na svim sportskim motociklima bolonjske tvrtke počevši od MotoGP-a. Ducati je zapravo jedina tvrtka na svijetu koja koristi isti sustav povrata ventila na svojim serijskim motociklima najboljih performansi kao i na trkaćim prototipovima.

Ulazak u specijalizirani off-road sektor predstavlja vrlo važan i izazovan strateški izbor za Ducati, što je postalo moguće zahvaljujući izvrsnim rezultatima postignutim posljednjih godina. Odluka koja potvrđuje želju da se marka proširi na, do danas, neistražen teren. Novi, mladi motociklisti moći će se približiti marki iz Borgo Panigale i tako ući u veliku zajednicu Ducatista.

Performanse su jedna od tri temeljne vrijednosti marke, zajedno sa stilom i sofisticiranošću. U Borgo Panigale ima mnogo ljubitelja off-roada i jedva čekamo vidjeti Desmo u svom njegovom potencijalu kako radi izvan asfalta!

Prethodni članakRođena legenda: Novi XSR900 GP
Sljedeći članakMotoGP – Thailand 2023