Premijera elektrificiranog “streamlinera” IONIQ-a 6

Hyundai Motor Company lansira željno iščekivani IONIQ 6, elektrificirani ‘streamliner’ digitalnu svjetsku premijeru filmom. Kao novi model u potpuno električnoj liniji marke IONIQ, niz naprednih tehnologija, personaliziranih značajki i proširenog dometa elektrificiranog ‘streamlinera’ redefinira granice električne mobilnosti.

Uz WLTP procijenjenu potrošnju energije ispod 14 kWh/100 km, IONIQ 6 će biti jedno od energetski najučinkovitijih električnih vozila na tržištu

IONIQ 6 pruža procijenjeni potpuno električni domet od preko 610 km, u skladu sa standardnom Worldwide Harmonized Light Vehicle testnom procedurom (WLTP), kao i ultrabrzu mogućnost višestrukog punjenja od 400V/800V, koju je omogućila električna globalna modularna platforma Hyundai grupe (E-GMP).

Dvobojna ambijentalna rasvjeta sa sinkronizacijom brzine, EV Performance podešavanje i Active Sound Design tu su za poboljšanje personaliziranog iskustva vožnje IONIQ-a 6

Također nudi najvjerojatnije Hyundaijev najaerodinamičniji stil do sada i niz osnažujućih značajki, kao što su dvobojna ambijentalna rasvjeta, osvjetljenje Speed Sync, EV Performance Tune-up podešavanja i Electric Active Sound Design (e-ASD), poboljšavajući tako iskustvo  vožnje električnih automobila.

Vodeći računa o potrebama putnika, IONIQ 6 nudi ergonomsku unutrašnjost na međuosovinskom razmaku od 2950 mm sa svrhovitim značajkama koje podižu iskustvo električne mobilnosti

Elektrificirani streamliner koristi prednosti E-GMP platforme kako bi pružio iznimno dugačak međuosovinski razmak od 2.950 mm, podržan izborom kotača od 20 ili 18 inča. Uz impresivnu ukupnu duljinu od 4855 mm, širina IONIQ-a 6 od 1880 mm i visina od 1495 mm daju mu izrazito elegantan i moderan izgled koji ga izdvaja od mase sličnih električnih vozila.

Personalizirani unutarnji prostor projektiran je za jednostavniji život i maksimalnu udobnost

Unutrašnjost IONIQ-a 6 posebno je razvijena kako bi služila kao udobno i personalizirano skrovište. Dvobojna ambijentalna rasvjeta omogućuje vozaču da prilagodi izgled i dojam unutarnje kabine odabirom iz spektra od 64 boje i šest unaprijed odabranih tema. Način ‘Speed Sync Lighting’ dodaje emocije iskustvu vožnje mijenjajući svjetlinu unutarnjeg osvjetljenja na temelju brzine vozila.

Relaxation Comfort sjedala, dostupna na određenim tržištima, promoviraju opuštanje jednostavnim podešavanjem kuta sjedala. Osim toga, sva sjedala posebno su proizvedena za potpuno električne modele i približno su 30 posto tanja od onih u drugim konvencionalnim modelima, pružajući više prostora za putnike. Dostupna su četiri USB priključka tipa C i jedan USB priključka tipa A, kako bi se poboljšala udobnost korisnika.

Personalizirano iskustvo vožnje IONIQ-a 6 dodatno je poboljšano sustavom podešavanja EV Performance Tune-up

Sustav vozaču omogućuje slobodnu prilagodbu upravljanja, načina rada motora, osjetljivosti papučice gasa i načina pogona. Kako bi zadovoljili individualne potrebe, vozači mogu stvoriti niz različitih kombinacija sa samo nekoliko klikova na gumb.

Baterija od 77,4 kWh spojena s aerodinamično oblikovanom siluetom kako bi omogućila prema WLTP-u više od 610 km potpuno električnog dometa s jednim punjenjem

IONIQ 6 dostupan je s nizom pogonskih motora i paketa baterija, kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Baterija dugog dometa od 77,4 kWh može se kombinirati s dva elektromotora, bilo sa stražnjim pogonom (RWD) ili pogonom na sva četiri kotača (AWD). Vrhunska postavka s dvostrukim motorom je opcija AWD, koja proizvodi kombiniranu izlaznu snagu od 239 kW i 605 Nm okretnog momenta. Ova konfiguracija može ubrzati od 0 km/h do 100 km/h za 5,1 sekundu.

IONIQ 6 može se pohvaliti impresivnom stopom učinkovitosti u potrošnji energije. Prema WLTP-u, potrošnja energije standardne baterije od 53 kWh s 18-inčnim gumama i motorom koji pokreće stražnje kotače procjenjuje se na ispod 14 kWh/100 km. To čini IONIQ 6 jednim od energetski najučinkovitijih vozila na tržištu.

Hyundaijeva Electric-Global modularna platforma omogućava ultra-brzo punjenje, od 800 V od 10 do 80 posto u samo 18 minuta

IONIQ 6 E-GMP arhitektura može podržati 400-V i 800-V infrastrukturu punjenja, s 800-V punjenjem kao standardom; može primiti punjenje od 400 V bez potrebe za dodatnim komponentama ili adapterima. S punjačem od 350 kW, IONIQ 6 se može napuniti od 10 posto do 80 posto u samo 18 minuta.

IONIQ 6 pruža inovativnu funkciju tehnologije vehicle-to-load (V2L) kao i IONIQ 5 prije njega

V2L korisnicima omogućuje punjenje bilo kojih električnih uređaja — idealno za napajanje potrepština tijekom nestanka struje, kampiranja ili projekata na otvorenom. V2L je omogućen pomoću dostupnog dodatnog adaptera i ulazi u vanjski priključak za punjenje. Uz vanjsku utičnicu, postoji druga utičnica ispod stražnjeg reda sjedala za punjenje prijenosnih računala, telefona i drugih uređaja.

Napredni sustavi pomoći u vožnji osiguravaju visoku razinu sigurnosti

IONIQ 6 opremljen je sljedećom razinom Hyundai SmartSense sustava, naprednog sustava pomoći vozaču, koji osigurava sigurnost i udobnost na cesti. Pomaže pri pomoći u održavanju postavljene udaljenosti i brzine od vozila ispred pri vožnji na autocesti do centriranja vozila u voznom traku tijekom vožnje, čak i u zavoju. Sustav također asistira u izbjegavanju sudara s objektima ispred vozila tijekom vožnje. Forward Collision-Avoidance Assist (FCA, Sustav pomoći za izbjegavanje frontalnog sudara) SEL i Limited paketi opreme uključuje poboljšane Funkcije izbjegavanja sudara u križanju (Junction Crossing), sustave Lane-Changing Oncoming i Lane-Changing Side zajedno sa Sustavom za izbjegavanje sudara (Evasive Steering Assist).

Druge značajke poluautonomne vožnje uključuju Inteligentnu pomoć pri ograničenju brzine (ISLA), koja prilagođava brzinu vozila u skladu s ograničenjem brzine, i Sustav automatskog paljenja dugih svjetala (HBA), koja može pomoći pri uključivanju i isključivanju dugih svjetala noću kako bi se izbjeglo zasljepljivanje vozila koja se približavaju iz suprotnog smjera.

IONIQ 6 ima nekoliko funkcija vezanih uz pozornost vozača

Driver Attention Warning (DAW) analizira pozornost vozača tijekom vožnje i upozorava kada je to potrebno. Nekoliko funkcija radi zajedno kako bi pomoglo u izbjegavanju sudara u različitim situacijama u vožnji. Sustav za izbjegavanje sudara u mrtvom kutu (BCA) pomaže u izbjegavanju sudara na stražnjoj strani vozila prilikom mijenjanja prometnog traka. Druga funkcija, Blind-Spot View Monitor (BVM, Nadzor mrtvog kuta), prikazuje video prikaz mrtvog kuta na zaslonu za sigurnu promjenu traka. Kada upravljate prekidačem pokazivača smjera, on prikazuje video prikaz mrtvog kuta za naznačeni smjer.

IONIQ 6 također osigurava sigurnost putnika na stražnjim sjedalima s upozorenjem o sigurnom izlasku (SEW), koje daje upozorenje kada se vozilo približava sa stražnje strane dok izlazite iz vozila.

Mnogobrojne značajke Sustava pomoći pri parkiranju čine parkiranje u raznim okolnostima lakšim nego prije

Unaprijeđen sustav Pametna pomoć pri parkiranju na daljinu (RSPA 2) pomaže pri daljinskom parkiranju pomoću sustava Remote Parking (Daljinsko parkiranje) ili pomaže u daljinskom izlasku s parkirnog mjesta kad ste izvan vozila pomoću sustava Remote Operation (Daljinsko upravljanje). Surround View Monitor (SVM, Sustav kamera za pregled okruženja) prikazuje video situacije oko vozila za sigurno parkiranje. Pomoć pri izbjegavanju sudara pri parkiranju naprijed/bočno/nazad (PCA) pomaže u izbjegavanju sudara s pješacima i objektima oko vozila tijekom parkiranja ili izlaska. Slično tome, Pomoć pri izbjegavanju stražnjeg bočnog sudara (RCCA), pomaže u izbjegavanju sudara s nadolazećim vozilima s lijeve ili desne strane vozila tijekom vožnje unatrag.

Dostupne su funkcije Apple CarPlay i Android Auto na zaslonu te bežična (OTA) ažuriranja

Modularna nadzorna ploča s dodirnim zaslonom IONIQ-a 6 integrira 12-inčni infotainment dodirni zaslon i 12-inčnu digitalnu instrumentnu ploču, koja sadrži napredne tehnologije za poboljšano digitalno korisničko iskustvo koje se može prilagoditi njihovim potrebama. Infotainment sustav IONIQ-a 6 pruža mapiranje radijusa putovanja u stvarnom vremenu na temelju trenutnog stanja napunjenosti. Povezane automobilske usluge sustava također pomažu u traženju i planiranju najbolje rute koja uključuje stanicu za punjenje na putu.

Apple CarPlay i Android Auto izgledaju sjajno na ovom širokom zaslonu. Dostupna je podrška za višestruku Bluetooth vezu, tako da se dva uređaja mogu upariti istovremeno — jedan za telefonske pozive i jedan za streaming glazbe. Osam zvučnika vrhunskog zvučnog sustava Bose, uključujući subwoofer, strateški su raspoređeni po cijelom vozilu za visokokvalitetno iskustvo slušanja. Navigacijski sustav dolazi s ažuriranjima Bluelink® Infotainment/ažuriranja karte.

IONIQ 6 je prvi model marke Hyundai koji nudi značajku bežičnog (OTA, over-the-air) ažuriranja softvera za različite kontrolere. Ova tehnologija omogućuje vozačima da nadograde kontrolere vozila za električne uređaje, autonomnu vožnju, bateriju i ostalo, kako bi pružili sigurnije i praktičnije iskustvo vožnje. Vozači također mogu ažurirati karte i medijski softver pomoću OTA funkcije.

IONIQ 6 dostupan je u spektru od 12 vanjskih boja

Boje koje IONIQ 6 su Gravity Gold Matte zlatnu, Abyss Black Pearl crnu, Serenity White Pearl bijelu, Curated Silver Pearl plavu, Biophilic Blue Pearl plavu, Ultimate Red Metallic crvenu, Digital Green Pearl zelenu, Digital Green Matte zelenu i Byte Blue plavu. Za unutrašnjost su dostupne četiri boje: tamno siva sa svijetlo sivom, tamno maslinasto zelena sa svijetlo sivom, crna s blijedo smeđom i crna. Dostupnost se razlikuje po državama i regijama.

Hyundai Motor uvodi razne inovativne i digitalne kampanje koje će koristiti najnovije tehnologije i omogućiti kupcima da iskuse IONIQ 6 gdje god se nalazili

IONIQ 6 Digital Studio platforma je proširene stvarnosti koja ljudima pruža impresivno iskustvo da vide novi automobil u virtualnom prostoru. IONIQ 6 bit će dostupan na vodećim metaverse platformama, kao što su Roblox i ZEPETO, gdje korisnici mogu raditi virtualne probne vožnje i iskusiti osnovne značajke. Hyundai također izdaje nezamjenjive tokene (NFT) posvećene IONIQ-u 6, kako bi pružio ekskluzivne pogodnosti.

Krajem godine kreće proizvodnja „streamlinera“ budućnosti

Proizvodnja IONIQ-a 6 trebala bi započeti u trećem kvartalu 2022. Raspored lansiranja na tržište bit će objavljen kasnije. Za više informacija o Hyundaijevim inovativnim digitalnim komunikacijskim kampanjama posjetite stranicu: https://ioniq6.hyundai.com.

Prethodni članakWSBK – Donington 2022
Sljedeći članakWSBK – Most 2022