WSBK – Donington 2022

Ljetna stanka završila je za Superbike trkače i timove nastavkom prvenstva u Doningtonu. Staza koje odgovara Topraku trebala mu je donijeti barem psihološku prednost međutim na kvalifikacijama je Rea osvojio Pole position skinuvši pri tome rekord kruga sa 1.26.080. Drugo startno mjesto pripalo je također domaćem Lowesu, treće Topraku ali već iz drugog reda napadali su Redding, Bautista i Rinaldi. Sa 22. mjesta startao je ovotjedni wildcard Peter Hickman, trenutno najbrži natjecatelj na legendarnom IOM TT.

Toprak je najbolje krenuo ali oba Kawasakija napadala su sa svih strana međutim Turčinovo kočenje već u prvom krugu gotovo je obojicu izbacilo iz utrke što je na dovelo Bautistu na drugo mjesto. Prvo na kratko kada ga je skinuo Lowes ali Ducatijeva nadmoć na ravnom vratila ga je na bolju poziciju. Toprak je za to vrijeme skupio 0.7 sekundi prednosti u vodstvu.

Prednost vodećeg se povećavala u početnim krugovima dok su se Bautista i Rea borili za drugo mjesto. Iza njih je već tada zaostao Lowes kojeg je nešto kasnije stigao Redding. Slijedili su Lecuona, Bassani, Rinaldi… Rea je napadao i pri tome skoro pao naletjevši na pasicu u šikani. Odlična borba za drugo mjesto, oni trenutci kad Rea napada kao da nema sutra ali Bautista se također nije dao. Tek u osmom krugu, nakon dvije Bautistine greške, Rea je prošao. Počeo se i odvajati ali čim je Bau ponovno posložio glavu, vratio se u igru. Scenarij kao po Toprakovoj narudžbi da stekne što veću prednost koja je u tom trenutku iznosila preko 3 sekunde.

Nova runda Bau vs Rea krenula je u jedanaestom krugu, kao mušica se Španjolac vrtio oko Irca. Nakon pokazivanja i kratkih prolaza, dočekao je Reinu grešku dva kruga kasnije i vratio drugo mjesto. Naravno da su ukrali show pa je Toprakovih 4.5 sekundi prednosti palo u drugi plan. Međutim, tada se nenadano vratila Bautistina stara navika, padanje bez posebnog razloga i odustajanje.

Sedam krugova nije bilo dovoljno da Rea ozbiljnije ugrozi Topraka pa je pitanje prvog i drugoj mjesta bilo riješeno. Treći je bio Redding ali tu je već Lowes bio u situaciji za napad na postolje, kasnio je pola sekunde. Dva kruga trajala je još jedna izvrsna borba u kojoj se na oko vidjelo kako gume umiru, pogotovo Reddingove, tako da je morao odustati od borbe i pustiti Lowesa da ode naprijed.

Konačno pobjeda za aktualnog prvaka Razgatlioglua i prolazak ciljne crte u (S)Toprak stilu, Rea je upisao novih 20 bodova a Bautistin pad dodatno je povećao neizvjesnost u ukupnom poretku. Nedjeljne utrke su na programu u 12 i 15 sati.

Superpole utrku od 10 krugova, s obzirom na duljinu kruga najkraću u sezoni, ponovno je poveo Razgatlioglu ispred Ree, Reddinga, Lowesa, Bautiste, Rinaldija… Rea je stavio stražnju extra soft gumu i morao je napasti što prije međutim nije mu išlo sve po planu, Turčin je u drugom krugu odvozio najbrži krug i stvorio prednost od 0.4 sekunde. Već tada su se Toprak i Rea odvojili od Reddinga i ostatka ekipe gdje također nije bilo promjena u poretku.

Na pola odvožene utrke svi su i dalje držali svoje ranije pozicije, Toprak je imao 1,5 sekundi prednosti a jedini izgledni napad bio je onaj Lowesa na Reddinga kao i jučer u završnici prve utrke. Opet smo mogli gledati odličnu borbu s međusobnim pretjecanjima no ovaj put je otišla na ruku Reddinga koji je za razliku od prve utrke uspio sačuvati gume i osvojiti mjesto na postolju. Lowesove napade iskoristio je Bautista koji mu se približio i prošao ga nekoliko zavoja prije kraja utrke.

Toprak je krenuo s prvog startnog mjesta u drugu utrku i nije bilo za očekivati da će ga netko prestići na startu. Rea je na drugom mjestu počeo izuzetno agresivno ali Toprakovo svemirsko kočenje je opet bilo nepremostivo. I Bautista je na trećem mjestu pratio nametnuti jaki ritam, iza njega su ostali Redding, Rinaldi, Lowes, Locatelli, Lecuona, Bassani…

Rea se već u trećem krugu pokazao ispred Topraka, visio na repu, pratio u milimetar i pokušavao napasti ali jako teško je proći Topraka u Doningtonu. Prednost koju su imali pred Bautistom, 0,6 sekundi, istopila se uslijed međusobnih nadmetanja. Rea bi se odlično provukao u Foggyjevoj šikani ali u “Melbourneu” bi Toprak vratio na kočenju. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su na ravnim dijelovima odlazili Bautisti da bi ih Španjolac stigao kad bi se počeli gurati po zavojima. U proširenoj vodećoj grupi bili su još Redding, Rinaldi i Lowes koji su čekali svoju priliku.

Do pola utrke nije bilo promjena, i dalje se vozilo na 100% iako nije više bilo onog agresivnog napadanja međutim nakon toga su Rea i Bautista polako gubili Toprakov ludi ritam. Rinaldi je u međuvremenu prestigao Reddinga i kasnio za vodećom grupom oko 1,5 sekundi. Iza njih su se kao i u većini utrka ove sezona, na nož za sedmo mjesto borili Locatelli i Bassani a za deveto Lecuona i Baz.

U zadnjih pet krugova Toprak je stigao s prednošću od gotovo dvije sekunde, Rea se pomirio s drugim mjestom ali Bautista se nije pomirio s Reinim drugim mjestom pa ga je krenuo ga napadati u čemu je uspio u 19. krugu.

Pitanje pobjednika ostalo je neupitno, jednostavno nije bilo moguće pratiti Topraka koji je u Doningtonu cijeli vikend bio klasu iznad svih drugih i osvojio 3/3. Bautista je s 20 bodova iz druge utrke učvrstio vodstvo u ukupnom poretku a Rea će svoju priliku tražiti već za dva tjedna u češkom Mostu.

Prethodni članakVeliki povratak Lancie
Sljedeći članakPremijera elektrificiranog “streamlinera” IONIQ-a 6