Prijedlog novih pravila u MotoGP od 2017

Pebalap-MotoGP-2015

Prvi čovjek DORNA-e, Carmelo Ezpeleta objavio je službene prijedloge novih pravila koja bi se počela koristiti u 2017. godini a koja bi bila sastavni dio ugovora s proizvođačima i pravatnim timeovima koji će nastupati u MotoGP prvenstvu. Najvažnija tehnička promjena koja nalaže svim timovima korištenje jedinstvene ECU, s ciljem smanjenja troškova, kreće već od slijedeće godine dok je ispod navedene promjene planirani početak predviđen godinu dana kasnije. Ponavljamo da su to prijedlozi na osnovu kojih će se i druge strane morati očitovati no iz dosadašnjeg iskustva vrlo je velika vjerojatnost da će isti biti usvojeni:

– sve tehnička regulativa biti će dogovorena za razdoblje od 2017-2021 i neće biti promjena osim ako se sve zainteresirane strane slože;

– šest potrvrđenih proizvođača imate će dva tvornička motocikla uz obavezu iznajmljivanja od dva do četiri motocikla privatnim satelitskim timovima a DORNA se obavezuje pokriti dio troškova za tvorničke motore (iznos za sad nije definiran);

– Dorna se obavezuje platiti gotovo ukupan trošak iznajmljivanja motocikala privatnim timovima što će im osigurati financijsku sigurnost. Iznos opet nije definiran ali navode da bi to trebalo biti 30% vipe nego što se trenutno plaća.

– novi timovi neće biti primani osim u slučaju da se neki od postojećih zamjeni, a ukupan broj vozača ne smije prelaziti 24. Računica pokazuje da je to šest timova s po dva tvornička i dva satelitska motocikla: Honda, Yamaha, Ducati, Suzuki, Aprilija i od 2017. stiže i KTM.

Prema iznesenim prijedlozima izgleda da je glavni cilj očvrsnuti strukturu i postići stabilnost samog natjecanjakako bi proizvođači na tome mogli temeljiti i svoje planove razvoja. U slučaju privatnih timova, dugoročna financijska sigurnost ključna je za cijeli proces tako da je pokriće troškova od strane DORNA-e, čak i ako ne bude baš prema predlozima, jedini je način da ostanu u natjecanju.

rossi-qualifiche-qat-2015-2

Prethodni članakLorenzo u Ducatiju u 2016?
Sljedeći članakNova Schubert kaciga Metropolitan 1