Qatar test MotoGP 2020

Završilo je posljednje testiranje pred početak novog MotoGP prvenstva. Trodnevni test u Qataru pokazao je koliko su timovi napredovali preko zime odnosno koliko donose nove komponente. Prvog dana dominirali su Rins i Mir na Suzukijima iako su Yamahe bile dosta blizu. Već drugog dana Quartararo je zasjeo na vrh tablice da bi njegovo vrijeme posljednjeg dana skinuli Vinales s najbržih 1.53.858 Slijedio ga je Morbideli sa zaostatkom od 0.033 dok jedino Rossi nije završio među prvih deset ali je zato zabilježio pad, bez ozlijede tako da se ubrzo vratio na stazu i u konačnici zastajao nešto manje od pola sekunde.

Yamaha u predstojećoj sezoni ima visoko postavljene ciljeve i prema svemu sudeći konkurentne motocikle. Koliko će im Honda to dozvoliti još je neizvjesno iako se ovaj test za njih u može nazvati čudnim s obzirom na reakcije na model 2020. Naime, treći dan testiranja u njegovoj garaži počeo je s tri motocikla od kojih je jedan bio posuđen od LCR Teama, konkretno Nakagamijev prošlogodišnji RC213V. Njegov brat Alex odvozio je 47 krugova bez zapaženijih rezultata upoznavajući još uvijek novi motocikl. Zanimljivo je da se u kombiniranim odvoženim vremenima odmah iza Marqueza na sedmom mjestu plasirao Nakagami. Navedeni događaji pokrenuli su glasine da je Honda u razvoju modela za 2020 krenula u krivom smjeru no Alberto Puig uvjeren je da će se već do početka prvenstva situacija promjeniti.

Veliki dio posla Suzuki je odradio već prvog dana kada su im oba vozača završila na samom vrhu. Preostala dva dana prošla su u isprobavanju novih komponenti te usporedbi standardnog i novog okvira. Osim odličnih rezultata, Suzuki tim je izgledao vrlo samouvjereno i optimistično sva tri dana. Uz nekoliko prošlogodišnjih bljeskova ekipa Davida Brivia ove sezone ozbiljno se sprema za nešto više.

Isto se još uvijek ne može reći za njegovog sunarodnjaka i imenjaka Tardozzija koji je zadovoljan radom novog motora ali s novim Michelin gumama stigli su i novi problemi jer Ducatiju nedostaje brzine u zavojima. Po pitanju maksimalne brzine, upravo je Miller sa 355 kmh skinuo brzinski rekord staze u Losailu. Među prvih deset vozača u kombiniranim vremenima peti je završio Miller a deseti Dovizioso.

Među prvih deset ugurao se i rookie Brad Binder na KTMu s vremenom od 1.54.283, manje od pola sekunde od Vinalesovog najbržeg kruga. Tehnički direktor Aprilia Racing, Romano Albesiano potvrdio je da im je test u Qataru pomogao da odluče s kojim će speifikacijama krenuti u novu sezonu. Aleix Espargaro završio je na 13.mjestu s nešto više od pola sekunde zaostatka dok je test vozač Bradley Smith zadnjeg dana kompletirao 55 krugova. skupljajući bitne podatke o novom motociklu.

Kombinirana vremena:
1. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1:53.858
2. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) +0.033
3. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) + 0.180
4. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) +0.210
5. Jack Miller (Pramac Racing) +0.247
6. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) +0.271
7. Marc Marquez (Repsol Honda Team) +0.291
8. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) +0.381
9. Brad Binder (Red Bull KTM Factory) +0.425
10. Andrea Dovizioso (Ducati Team) +0.454

Prethodni članakSpeedway: Europsko prvenstvo u HR 2020
Sljedeći članakAustralia WSBK test