WSBK – Jerez 2023

Stigli smo do kraja još jedne WSBK sezone s kojom se opraštamo posljednjom utrkom prvenstva u Jerezu. Postojale su teoretske šanse da Razgatlioglu dostigne zaostatak od 60 bodova za vodećim Bautistom s obzirom da maksimalnim učinkom, sa sve tri pobjede, može osvojiti 62 boda. Rekli bismo da je to moguće kad bi Bautista ostao kući međutim Španjolac je na domaćoj stazi također išao na maksimalan broj bodova. Treće mjesto je, također gotovo sigurno, bilo rezervirano za Reu. Iako matematički nije bilo realno očekivati iznenađenja, poznavajući karakter titanic tria ali i ostalih mladih lavova, nije bilo niti sumnje da li će se u Jerezu voziti na nož. Uz to, Toprak i Rea su svoje dugogodišnje suradnje sa Yamahom i Kawasakijem zasigurno željeli završiti na pobjedničkom postolju. Kao i do sada, kod njih nikad nije bilo puno kalkulacije, svaka utrka se vozila kao da je posljednja.

Pole position osvojio je Bautista a pored njega su se u prvi red kvalificirali Aegerter i Lowes. Četvrti je startao Rea dok je Toprak krenuo sa šestog mjesta. Bautista je očekivano poveo prvu SBK utrku, Rea i Toprak su brzo stigli do drugog i trećeg mjesta a u trećem krugu je Toprak prošao na drugo mjesto i krenuo barem u pokušaj lova na Bautistu koji je vozio najbržih 1.40.3.

Vodeći dvojac brzo se odvojio a Rea je ostao u grupi sa Lowesom i Locatellijem u borbi za treće mjesto. Bau je na ravnim dijelovima staze povećavao prednost koju bi u sporijem dijelu Toprak dostizao. Trajao je Turčinov priključak nekoliko krugova kada se Bau odvojio i tu je pitanje prvog i drugog mjesta, kako u utrci tako i u ukupnom poretku u prvenstvu, bilo odlučeno. Treće mjesto je osvojio Locatelli koji je prestigao Reu. Bautista je pobjedom u prvoj utrci potvrdio Ducatijevu nadmoć koja se vidjela kroz cijelu sezonu, što naravno ne umanjuje njegove sposobnosti, i zasluženo obranio naslov prvaka.

Nedjeljnu kratku Superpole utrku poveo je Aegerter ispred Lowesa, Bautiste, Topraka i Ree… no očekivano, već do kraja kruga bio iza titanic tria koji se u slijedećem krugu zajedno s Lowesom međusobno borio za prvo mjesto. U trećem krugu Aegerteru je ekspolodirao motor pa je utrka prekinuta dok se ne očisti staza. U međuvremenu, do novog starta, pojavila su se i prve kapi kiše.

Nakon novog starta prvi krug je vodio Aegerter ispred Lowesa kada im se ubacio Bautista. Nakon prvog ravnog dijela Bau je naravno poveo utrku. Za drugo mjesto Toprak je napao Lowesa pri čemu je Lowes dotaknuo njegov stražnji kotač te u padu glavom udario ponovno u zadnji kotač. Uslijedila je borba Topraka i Ree za treće mjesto s obzirom da se Aegerter odličnpo držao na drugom mjestu i odmaknuo im oko 1,5 sekundi. Rea je pokušavao proći u nekoliko navrata i tek tri kruga prije kraja uspio zadržati poziciju. Do kraja utrke više nije bilo promjena na vrhu. Bautista je pobjedom završio i zadnju Superpolu utrku sezone, drugo i najbolji plasman za Aegertera dok je treće mjesto na podiju pripalo Rei koji se obranio od Topraka.

Druga Superbike utrka, ujedno i posljednja u prvenstvu, krenula je po oblačnom vremenu ali suhoj stazi. Bautista je ponovno poveo ispred Ree i Topraka no ovaj put se Irac probio na vrh već nakon nekoliko zavoja. Bautistu je prestigao i Toprak a na repu mu je bio Aegerter. 1.39.8 je bio najbrži krug utrke, u Toprakovoj režiji, čime je smanjivao Reinu prednost ali i sve više bježao Bautisti koji se nije mogao odmaknuti od Aegertera.

U trenutku kad je odvozio najbrži krug i počeo stvarati prednost, Rei je pustila prednja guma. Pao je i vratio se u utrku na posljednje mjesto. Toprak je tada bio u vodstvu s prednošću od nešto više od sekunde. Drugoplasirani Bautista je počeo pritiskati, odvojio se od Aegertera iza kojeg je u naletu dolazio Rinaldi. Toprakova prednost osjetno se topila kako su krugovi prolazili pa je ulaskom u zadnjih deset krugova imao samo duljinu kotača prednosti. Držao je starog novog prvaka samo na svojim poznatim kočenjima ali pitanje je bilo koliko može izdržati jer su osim Bautiste na repu bili Aegerter i Rinaldi. Velika gužva vodeće četvorke, prvo je Rinaldi prošao Aegertera a onda Bautista Topraka. Nije se Turčin predavao i uslijedila je možda najbolja borba prvenstva. Rinaldi i Aegerter su gledali vrh ovog sporta iz prvog reda a pridružili su im se i Gardner i Petrucci koji su vrlo brzo prestigli Rinaldija. Borba za prvo mjesto trajala je do zadnjeg metra i upravo je za toliko Toprak uspio obraniti vodstvo i završiti veliko poglavlje svoje karijere pobjedom uz definitivno najveću individualnu kvalitetu. Ali… kao i u današnjem GPu, Toprak je u zadnjem zavoju utrke stražnjim kotačem izašao iz limita staze i zbog toga izgubio jednu poziciju. Kako god, bili su to vrlo emotivni trenuci u Jerezu, uz oproštaj Ree i Topraka sa svojim dugogodišnjim timovima. Pratit ćemo zimske pripreme i nadamo se da će i slijedeće prvenstvo, s novom regulacijom i poznatim imenima u drugim bojama, biti barem jednako zanimljivo kao i ovogodišnje.

Prethodni članakMotoGP – Thailand 2023
Sljedeći članakKako je Rossi razočarao dvostrukog svjetskog prvaka: ‘Izgubio sam poštovanje prema njemu’