WSBK – Phillip Island 2024

Utrkom u Australiji počelo je ovogodišnje izdanje WSBK prvenstva. Nakon velikih promjena u timovima, a ponešto i u pravilniku, s nestrpljenjem smo čekali vidjeti kako su se vozači i timovi pripremili za sezonu koja će ove godine sastojati od samo 12 za sada predviđenih utrka. Prva na redu, tradicionalno je ona na Phillip Islandu gdje su prošli tjedan voženi zadnji testovi u kojima je Toprak skinuo apsolutni rekord staze no prvi slobodni treninzi uoči utrke nisu bili baš uspješni za “Titanic trio”. Rea je već ušao u neku vrstu otvorenog rata s Yamahom, Bautista se još traži a Toprak je do FP3 stigao do drugog vremena. Treba napomenuti da su i vremenski uvjeti odnosno ponovno vrlo jaki vjetar, utjecali na vozače. Stvari se do kvalifikacija nisu previše promijenile pa je Pole position na Superpole-u zauzeo Bulega ispred Iannonea i A. Lowesa. Iz drugog reda su startali Aegerter, Razgatlioglu i Locatelli a iz trećeg Gardner, S. Lowes i Bautista.

WSBK 1:

Najbolje je startao Iannone, iako ovaj put nije bilo galebova, a do drugo mjesta je stigao Bautista ispred Lowesa, Topraka i Bulege. 1.29.7 bilo je vrijeme s kojim je Iannone branio prvo mjesto ali nije uspijevao odmaknuti. Bulega je napao i izgurao Bautistu, nakon toga prošao i Topraka. Bautistu je izgurao do desetog mjesta a u pokušaju povratka Bau je proklizao prednji kotač pa je pao dva kruga kasnije no i vratio se na posljednje mjesto.

Bulega je nastavio svoju dominaciju, u desetom krugu skinuo je Lowesa pa i preuzeo vodstvo od Ianonnea te odmah napravio odmak od pola sekunde. Lowes je također prošao Iannonea a Toprak se na četvrtom mjestu borio sa Locatellijem iza kojeg je napadao Petrucci. 12 krugova do kraja krenuli su ulasci u boxove s minimalnim trajanjem od 63 sekunde. Prvo četvorka skupa je ušla i izašla iz boxa. Bulega je i dalje vodio grupu ispred Topraka, Lowesa i Iannonea. Tu je već pitanje pobjednika praktično bilo riješeno jer je Bulega daleko odmaknuo, na skoro 4 sekunde, Iannone se probio do drugo mjesto, Lowes na treće a četvrti Toprak je kažnjen zbog prebrzog izlaska iz boxa. U međuvremenu ga je prošao i Locatelli. Zanimljivo, Bautista i Rea su se u tom trenutku borili za 17. mjesto.

Ulaskom u zadnjih pet krugova Bulega je bio siguran u vodstvu, Locatelli je držao drugo mjesto, Iannone treće a Toprak je napadao Lowesa za četvrto. Iza njih su oko tri sekunde zaostajali vd Mark i Aegerter. No trebalo je uzeti u obzir i Toprakovu kaznu koja tu nije bila uračunata. Svoj prvi nastup u SBK, Bulega je proslavio pobjedom dok su pored njega na podij popeli Locatelli i Iannone koji je također odličnim rezultatom proslavio povratak.

SP:

Superpole utrku poveo je ponovno Iannone ispred Lowesa, Bulege i Topraka međutim vrlo brzo su Lowes i Toprak napali i prošli po jedno mjesto. Bulegu je prošao i Gardner a napadao Bautista. Vrlo je napeto bilo na vrhu jer se nitko nije mogao odvojiti međutim veći dio krugova u vodstvu je bio Ianonne ispred Lowesa dok se Toprak borio za treće mjesto s Gardnerom. Na repu im je bio i aktualni prvak Bautista no ovaj put se na ciljnoj Toprak snagom motora vraćao protiv Gardnera a Bautista ih nije mogao preskočiti kao prošle sezone.

Ulaskom u zadnjih pet krugova nešto se dogodilo sa Iannoneovim motorom odnosno elektronikom jer je u komadu izgubio desetak mjesta. Vodstvo je preuzeo Lowes kojeg je pokušavao napasti Toprak dok su se iza njega gurali Gardner, Locatelli i Bautista. Gužvu i borbu četvorice za drugo mjesto iskoristio je vodeći Lowes i odmaknuo na preko sekunde dok je drugo mjesto preuzeo Locatelli tri kruga prije kraja. Treći je bio Toprak koji se s potrošenom gumom uspio obraniti od Bautiste za dužinu motora, nešto slično kao završetkom prošle sezone ali bez međusobnog pretjecanja.

WSBK 2:

Treća i posljednja utrka vikenda također je zahtijevala obavezan ulazak u box s obzirom da gume nisu mogle izdržati cijelu utrku. U utrku je nabolje ušao Locatelli ali se odlični Bautisa ubacio na drugo mjesto ispred Lowesa. Pratio ih je Toprak pa Rinaldi, Gardnet S. Lowes, Iannone… Locatelli je odmah počeo odmicati a lovili su ga Toprak i Bautista no već u drugom krugu eksplodirao je Toprakov motor. Gužvu su najbolje iskoristili S. Lowes i Iannone koji su došli do drugog odnosno trećeg mjesta. Bautista je za to vrijeme dostigao Locatellija, počeo s napadima i preskočio ga u četvrtom krugu a na treće mjesto stigao je Iannone. Utrka je u istom krugu prekinuta nakon što je Rea pao u 11. zavoju.

Ponovljeni start s prethodno zauzetim pozicijama vratio je Bautistu na vrh u preostalih 11 krugova, Na drugo mjesto probio se Rinaldi ispred Locatellija a Lowes i Iannone nisu se baš iskazali na startu međutim odmah su riješili Locatellija i vratili se u borbu za vrh. Bau je sa 1.28.8 odvozio najbrži krug utrke ali se nije mogao odlijepiti od Rinaldija.

Četvorka na čelu s Bautistom počela se odvajati u zadnjih sedam krugova. Ianonne ipak nije mogao pratiti ritam pa ga je stigao Locatelli koji se približavao vodećima. Iannone je teško branio peto mjesto od S. Lowesa i Petruccija. Bautista je kontrolirao utrku ali i dalje nije mogao odmaknuti, sada već Lowesu. Tri kruga prije kraja Locatelli je riješio Rinalndija i imao vremena dostići Lowesa i Bautistu koristeći njihovu borbu. U predzadnjem krugu je prestigao Lowesa ali u velikoj želji i prebrzo otvorio gas te pao. U predzadnjem zavoju Bautista je zauzeo defenzivnu putanju no Lowes ga je odličnim potezom prošao s vanjske strane i time osigurao još jednu pobjedu. Treći je završio Petrucci koji je također u posljednjem krugu prestigao Iannonea.

Slijedi pauza od točno mjesec dana a onda i nastavak sezone utrkom u Barceloni.

Prethodni članakBugatti & Brembo
Sljedeći članakYamaha R1 odlazi u povijest