Yamaha električni NEO’s

Premda je elektrifikacija danas jedna od primarnih tema u moto industriji, za Yamahu to ne predstavlja novost s obzirom da već tri desetljeća razvija i proizvodi električna vozila. No, kad se tehnologija spoji s dizajnom i kvalitetom poznatog skutera možemo biti sigurni da će rezultat biti odlična gradska vozilica pod nazivom NEO’s. S njime se družimo već godinama ali četvrta generacija dolazi u elektrificiranom izdanju koje je potpuno istisnulo benzinske agregate iz ponude.

Dizajn se oslanja na moderne linije, svjetlosni sklopovi izvedeni su u LED tehnologiji, LCD instrumenti su elegantni i pregledni, sjedalo udobno uz prostranu podnicu, ergonomija univerzalna… Sve je podređeno osnovnoj namjeni novog modela NEO’s, jednostavnim i jeftinijim načinom gradskom prijevoza bez emisije ispušnih plinova i iznimno tihu vožnju, odnosno, Move smart!

Elektromotor je integriran u stražnji kotač i razvija nominalnih 3,1 KS, odnosno maksimalnih 3,4 KS pri 400 o/min. Upravljačka elektronika je smještena u jednoruku stražnju vilicu i osigurava trenutni odaziv na zakretanje ručice gasa, dok se prenosiva Li-ion baterija nalazi ispod sjedala. Kapaciteta je 0,97 kWh i osigurava deklariranu autonomiju od 37 kilometara, a puni se 8 sati. Na listi dodatne opreme nalazi se i dodatna baterija koja istovremeno može biti priključena a uz nju domet raste na 68 kilometara. Kotači su promjera 13 cola, kočnice su kombinacija prednjeg diska i stražnjeg bubnja, a cijeli skuter teži 90 kg.

Korištenjem MyRide aplikacije može se pametan telefon povezati s preglednim LCD instrumentima i tako primati obavijesti o primljenim pozivima i porukama. NEO’s ima dva načina upravljanja za različite uvjete: STD je osmišljen za uobičajenu gradsku vožnju pri čemu pruža najvišu izlaznu snagu dok je ECO način, kako i sam naziv govori, prilagođen smanjenoj potrošnji baterije i nešto dužem dometu.

Skuter je opremljen sustavom paljenja bez ključa a ispod sjedala se nalazi spremište u koje je moguće odložiti poluotvorenu kacigu. Dolazi u dvije kombinacije boja: Milky white i Midnight black po cijeni od 24.990 kn a od dodatne opreme je, osim spomenute baterije, moguće naručiti kofer zapremine 34 litre s pripadajućom unutrašnjom torbom i naslonom za suvozača.

Novi Yamahin skuter NEO’s elegantnog izgleda vrlo je jednostavan i lak za upravljanje, a uz minimalne troškove odličan je izbor za svakodnevnu upotrebu u gradskom prijevozu. Yamaha nudi mogućnost probnih vožnji testnih modela pa ste pozvani obratiti se u prodajne centre i dogovoriti probnu vožnju dok više podataka možete naći na poveznici: https://www.yamaha-motor.eu/hr/hr/products/scooters/urban-mobility/neo-s-2022/

Prethodni članakMotoGP – Malezija 2022
Sljedeći članakSuzuki V-Strom 1050 XT