Kako skladištiti gume izvan sezone

Vrijeme je za zimske gume: doznajte kako pravilno skladištiti ljetne izvan sezone

Montirali ste na svoje vozilo zimske gume i spremni ste za sve čime vas zimski uvjeti mogu pokušati iznenaditi na cesti. Ali, što napraviti s ljetnim gumama? Da biste maksimalno produžili njihov životni vijek i nastavili ih koristiti još nekoliko ljetnih sezona, potrebno ih je pravilno skladištiti.

Kada ne pazimo kako ih spremamo, gume možemo oštetiti do te mjere da postanu neupotrebljive, a sljedeći savjeti pokazat će vam kako to izbjeći.

Priprema za zimski san

Prvo i osnovno, ljetne je gume potrebno dobro očistiti od asfalta, blata, prašine od kočenja, šljunka i ostalih nečistoća. Umjesto abrazivnih sredstava, za uklanjanje naslaga prljavštine dovoljni će vam biti voda, malo sapunice i lagana četka. Ako se gume nalaze na felgama, i njih je potrebno temeljito očistiti.

Prije bilo kojeg daljnjeg koraka, gume i felge u potpunosti osušite kako biste smanjili mogućnost nastanka udubljenja na gumama ili hrđe na felgama.

Gume čistimo ne samo da produžimo njihov životni vijek, nego i zato što je na čistim gumama lakše uočiti eventualna mehanička oštećenja. Rupe, puknuća, rezovi, ali i neravnomjerna istrošenost gaznog sloja su uobičajena oštećenja, pogotovo na vozilima koja rade velike kilometraže.

Ponekad ih se isplati popraviti kod vulkanizera, a ponekad vam jedino preostaje kupiti novi set guma. Zato je pametno na vrijeme se upoznati sa stanjem ljetnih guma prije njihove ponovne montaže na vozilo u proljeće.

Nakon što gume očistite, osušite i temeljito pregledate, označite na kojoj strani auta su stajale prije nego ste ih zamijenili zimskima. Naime, prednje gume se brže troše pa ih je potrebno redovito rotirati kako bi zadržale optimalne performanse te da bi im se produžio životni vijek. Kada označite pozicije, na proljeće će vam biti lakše staviti ih na suprotne strane u odnosu na kojima su bile do studenog.

S felgom ili bez? Nije svejedno

Idući korak u skladištenju ljetnih guma ovisi o tome imaju li felge ili ne.

Gume s felgama idealno je skladištiti tako da ih se objesi na kuke na zidu. Ako to nije opcija, možete ih vodoravno staviti jednu na drugu pazeći da je njihova težina dobro raspodijeljena. Gume bez felgi skladištimo tako da ih horizontalno stavimo jednu pored druge.

Gume s felgama su preteške da bi ih se skladištilo horizontalno jer će se tako deformirati i postati neupotrebljive. S gumama bez felgi opasnost od toga je manja, ali ih je svejedno jednom mjesečno potrebno rotirati.

Iz istog razloga gume bez felgi nije pametno objesiti na zid – zbog sile teže brzo će se istegnuti. S druge strane, felgu na kojoj je guma možemo objesiti jer će felga držati oblik gume. Prije skladištenja optimalno napušite tlak u gumi na felgi kako bi guma tijekom stajanja držala idealan oblik.

Savršeni uvjeti

Gume trebate skladištiti na suhom i hladnom mjestu bez velikih fluktuacija u temperaturi i dalje od vremenskih utjecaja poput sunca, kiše, snijega itd, ali i umjetnih izvora topline kao što su radijatori i bojleri.

Nemojte gume stavljati direktno na pod jer će se tako brzo deformirati – drvena daska ili paleta dobra su podloga, a također bi ih bilo pametno staviti u plastičnu vreću poput čvrste vreće za smeće jer se time dodatno smanjuje utjecaj vanjskih čimbenika koji mogu ubrzati starenje gume.

Ako vam se sve ovo čini kao previše posla ili ako svojim gumama ne možete osigurati adekvatne uvjete da prezime do proljeća, razni autoservisi i vulkanizeri nude usluge skladištenja guma gdje za određenu naknadu spremaju vaše gume u tzv. “hotel za gume”. Tako ćete biti sigurni da će vaše gume dočekati novu sezonu spremljene u idealnim uvjetima.

Prateći ove savjete osigurat ćete da vaše ljetne auto gume sigurno prespavaju svoj zimski san te spremno dočekaju sunčano vrijeme i vožnje na ljetnim godišnjim odmorima. Dobro čuvane gume ne samo da imaju duži životni vijek i tako vam pomažu da uštedite, već se bolje ponašaju na cesti i povećavaju vašu sigurnost kada je to najvažnije.

Prethodni članakAlfa Romeo Stelvio vas čeka…
Sljedeći članakDucati Multistrada V4 Pikes Peak