Znate li kako s adekvatnim gumama možete uštedjeti na gorivu? Evo kako!

U kontekstu današnjeg gospodarstva i rastućih tržišnih cijena benzina i dizela, većina nas traži načine za smanjenje potrošnje goriva. Naravno, glavni krivac za veliku potrošnju obično je vrsta i snaga motora, što znači da smanjenje potrošnje zahtijeva zamjenu vozila ili pak, rjeđe korištenje automobila.

A što ako želimo izbjeći promjenu vozila, ali bismo ipak htjeli da potrošnja padne? Stil vožnje je jedna od stvari na koju mnogi ukazuju kada primijete da im je spremnik prečesto prazan.

Međutim, postoji jedan razlog za veću potrošnju goriva koji mnogi zanemaruju ili nisu ni svjesni da postoji – a to su neadekvatne gume.

Nedostatak adekvatnih guma može značajno utjecati na potrošnju te smo iz tog razloga odlučili ovu temu obraditi malo dublje i olakšati vam odabir guma kako biste smanjili potrošnju goriva.

Koja je veza između vrste gume i potrošnje goriva?

Vrsta guma i potrošnja goriva mnogo su povezaniji nego što većina misli. Naime, stvar je u trenju koje se stvara između gume i tla. Što je trenje veće, motor treba više snage prenijeti na kotače kako bi pokrenuo automobil, trošeći više goriva.

Dakle, potrebne su vam gume koje stvaraju manji otpor u kontaktu s cestom. Snagu otpora diktira nekoliko čimbenika, uključujući mekoću gume, debljinu gaznog sloja, temperaturu i kontaktnu površinu gume i ceste. Vanjska temperatura je još jedan važan faktor, zbog čega koristimo ljetne i zimske gume.

Svaka od ovih guma sadrži pažljivo odabranu smjesu za stvaranje sigurne razine trenja za vožnju u određenim vremenskim uvjetima. Dakle, pri odabiru gume pažnju treba obratiti na nekoliko faktora.

Tri stvari na koje treba obratiti pažnju pri odabiru guma

Za odabir guma koje će vam pomoći smanjiti potrošnju goriva bez utjecaja na performanse automobila, preporučljivo je informirati se. Prilikom kupnje guma obratite pozornost na sljedeće tri stvari:

  1. Profil gume – što je gazni sloj veći, to će vašem automobilu trebati više energije da svlada otpor trenja o tlo;
  2. Veličina gume – mnogi vozači počinju koristiti sportske kotače sa širokim niskoprofilnim gumama samo da bi otkrili da veličina gume može povećati potrošnju do 15%;
  3. Veličina kotača – Mnogi vlasnici automobila nisu svjesni da veličina kotača utječe na potrošnju goriva. Naime, veliki kotači imaju veću masu, što povećava otpor kotrljanja, ubrzanja i penjanja, što dodatno povećava potrošnju.

Kako pronaći gume koje će vam uštedjeti novac?

Najgora stvar koju možete učiniti za sebe i svoj novčanik je kupiti najjeftinije gume. Budite spremni uložiti u gume koja će vam dugoročno uštedjeti novac. Nemojte se odmah bojati kako se radi o najskupljim gumama. Radi se o gumama srednjeg cjenovnog ranga.

Osim toga, gume uvijek kupujte od ovlaštenih prodavača – nipošto ne kupujte rabljene gume, jer je nemoguće procijeniti njihovo stanje.

Najjednostavniji način da utvrdite je li guma koju gledate ona koja će vam uštedjeti novac je potražiti EU naljepnicu koja se nalazi na samim gumama. Na ljestvici uštede goriva od sedam stupnjeva najviša ocjena je označena slovom A, a najniža ocjenom G.

Ne zaboravite koristiti internet kako biste dobili još bolje informacije. Potražite informacije na forumima, YouTubeu i pročitajte recenzije i iskustva vozača s gumama koje vas zanimaju. Što ste više informirani, lakše ćete donijeti pravu odluku. Imajte na umu da trenutno vlada nedostatak sirovina za proizvodnju guma, što može negativno utjecati na cijenu guma.

Postanite štedljiv vozač

Gume su jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na količinu goriva koju vaš automobil troši.

Ako želite postati štedljiv vozač, ulaganje u adekvatne gume dobar je prvi korak. Pažljivim odabirom guma prilikom kupovine i korištenjem adekvatnih guma tijekom zime i ljeta značajno ćete smanjiti potrošnju goriva. To ćete primijetiti ako puno vremena provodite na putu.

Uz adekvatne gume, vodite računa i da tlak u vašim gumama uvijek bude optimalan te da u automobilu ne prevozite nikakav nepotreban teret. Te dvije naoko beznačajne sitnice također mogu značajno doprinijeti uštedi na gorivu.

Prethodni članakPovijest velikog Harley-Davidsona
Sljedeći članakYamaha MT-10 2022