Predstavljamo pet popularnih pustolovnih motocikala

Dok su scrambleri, pa čak i namjenski napravljeni motocross motocikli već postojali u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća, BMW Motorrad tek je 1980. godine predstavio svijetu ono što se općenito smatra prvim pustolovnim motociklom – BMW R80 GS. Taj motor ubrzo je dokazao svoju vrijednost pobjedom na zloglasnom reliju Dakar samo godinu dana nakon vlastitog otkrivanja. Od tog vremena, segment se enormno razvio, u konačnici procvjetavši u jedan od danas najpopularnijih segmenata u motociklizmu. Ovaj golem interes za klasu pustolovnih motocikala potaknuo je većinu velikih proizvođača da ubace ono nešto svoje u biznis proizvodnje ADV motora, što je rezultiralo najraznovrsnijim i najbogatijim tržištem avanturističkih motocikala svih vremena. U posljednjih 40-ak godina ta su se vozila strahovito razvila i evoluirala te na nekima danas imate ugrađen ekran s raznovrsnim infotainment sustavom, od GPS-a, interneta, preko raznih igrica, poput onih koje nudi online casino Hrvatska, pa sve do filmova i serija.

U nastavku Vam predstavljamo pet zanimljivih pustolovnih motocikala…

1. Royal Enfield Himalayan

Prvi put lansiran 2016. godine, Royal Enfield Himalayan predstavljao je robustan, ali rudimentaran povratak na osnove modernog ADV motocikla, koristeći jednostavan jednocilindrični motor sa zračnim hlađenjem. Himalayan je još uvijek dobar za putovanja autocestom, a iako nema dovoljno tehnologije, ovaj model dolazi opremljen novim Royal Enfieldovim “Tripper” sustavom povezanim s Bluetoothom i navigacijskom asistencijom.

2. Yamaha Tenere 700

Yamahin Tenere 700 jedan je od najkompetentnijih off-road pustolovnih motocikala koji postoje, a još je impresivnija činjenica da košta otprilike duplo manje od vodećih u klasi u istom segmentu. Nastao izvan opsežnog programa testiranja i razvoja, Tenere 700 ima paralelni twin motor od 689 kubika hlađen tekućinom, pružajući mu dovoljno snage i zakretnog momenta dok je na težini od oko 200 kg. T7 se također može pohvaliti sjedalom u MX stilu, odgovarajućom ergonomijom za terensku vožnju i tankom karoserijom, zajedno s navigacijskim tornjem s vrhunskim LED prednjim svjetlima i LCD mjeračima.

3. Moto Guzzi V85 TT Adventure

Moto Guzzi V85 TT nedvojbeno je izvanredan u segmentu pustolovnih motocikala, privlačeći utjecaj retro rally-raid motora. Guzzijev talijanski V-Twin s poprečno postavljenim motorom nevjerojatan je motor s više nego dovoljne snage, dok njegov sustav stražnjeg pogona uvelike minimizira održavanje potrebno za motocikle s remenskim i lančanim pogonom. Konačno, V85 TT nedostaje dio prostora i hoda ovjesa kod ADV modela koji su više usmjereni na terensku vožnju. Međutim, teško da ćete naći bolji motor za vožnju u dvoje…

4. MV Agusta Turismo Veloce 800

Ako tražite motocikl visokih performansi, usmjeren na cestu s tipičnim talijanskim dizajnom avanturističkog motocikla, onda je to MV Agusta Turismo Veloce 800. To je trenutačno izbor motocikla milanske policije za patroliranje i proganjanje loših momaka. Ovaj TV 800 izuzetno je potentan motocikl od 798 kubika koji proizvodi gomilu okretnog momenta. Također, nema nikakvih problema s vožnjom po rupama. Najnoviji model prepun je najsuvremenije tehnologije kao što je integrirani upravljački sustav, dvosmjerni brzi mjenjač, kontrola protiv okretanja kotača, kontrola proklizavanja, integrirani imobilizator, GPS i Bluetooth povezivost.

5. Harley-Davidson Pan America 1250 Special

Pan America je prvi ikad namjenski napravljen avanturistički model za Harley Davidson, a pokreće ga mnogo snažniji, moderniji i sofisticiraniji V-Twin motor koji ispumpava 150 KS i okretni moment od 127,5 Nm. Uz 211 mm razmaka od tla, Pan America također ima 190,5 mm hoda ovjesa sprijeda i straga. Dodatak od 2.680 dolara (nešto preko 18 tisuća kuna) u odnosu na osnovni paket donosi vam niz hardvera usmjerenih na terensku vožnju i značajke kao što su sustav nadzora tlaka u gumama, središnje postolje, aluminijsku kliznu ploču, prilagodljivo svjetlo Daymaker, ručni deflektor vjetra, grijane ručke, amortizer upravljača i poluaktivni prednji i stražnji ovjes s kontrolom opterećenja vozila. Harley je i dan-danas jedan od najprepoznatljivijih marki motocikala te je uvijek rado viđen gost raznih moto-festivala.

Prethodni članakDucati XDiavel Nera & Poltrona Frau
Sljedeći članakHyundai IONIQ 5 stiže u poboljšanoj izvedbi